Hoe het werkt

Kinderen die snel overprikkeld zijn hebben meestal moeite met het leren in een traditionele leeromgeving zoals een klaslokaal of een therapeutkantoor. Onderzoek heeft aangetoond dat als je een meer sensorische vriendelijke leeromgeving instelt en het kind de vrijheid geeft om te bewegen binnen deze omgeving, je de stress zal opheffen en het kind zich kan openstellen om te leren.

 

Er is dan ook onderzoek gedaan naar de manier waarop paardrijden invloed kan hebben op het leerproces van kinderen. Het onderzoek toonde aan dat de effecten van trillingen, door de beweging van het paard tijdens paardrijden, kan leiden tot activering van het sympathische zenuwstelsel, die het leervermogen bij kinderen verbeterd.

 

In de hulpverlening met paarden wordt dan ook de ritmische beweging van het paard ingezet om het zenuwstelsel te kalmeren en het kind uit die corticolcyclus te halen die de hersenontwikkeling heeft geblokkeerd. Kinderen met een anders werkend zenuwstelsel raken snel overprikkeld. Door contact te maken met het lichaam van het paard kan het zenuwstelsel ontspannen. Als gevolg kunnen overgevoeligheden verminderen, dit geeft ruimte tot ontwikkeling.


Omgeving creëren waar iedereen zich veilig en welkom voelt en plezier kan beleven


Spiegelen

In de hulpverlening met paarden wordt gebruik gemaakt van het feit dat paarden mensen spiegelen. Een paard kun je niet voor de gek houden, dat voelt al op grote afstand aan hoe jij in je vel zit. Het reageert op jouw emoties.

 

Maar hoe kan het dat paarden onze emoties feilloos aanvoelen? Een paard heeft noodgedwongen voelsprieten. Je zou het gemakkelijk vergeten nu vrijwel alle paarden in ons land binnen de muren van een stal wonen, maar ze zijn in hun oeroude genen nog altijd een prooidier en dus zeer kwetsbaar! Wilden deze planteneters in de natuur overleven, dan moesten ze buitengewoon alert en sensitief zijn. Zij verstaan maar één taal en dat is die van het lichaam